Historyczny budynek restauracji w Parku Sołackim znów będzie pełen życia i dobrej kuchni. Zarząd Komunalnych Zasobów Lokalowych podpisał właśnie umowę z Grupą MTP, która otworzy tam restaurację i butikowy hotel Port Sołacz.
Park Sołacki od ponad stu lat jest najbardziej znanym i jednym z najpiękniejszych parków w Poznaniu. Od początku była tam restauracja, mieszcząca się z budynku przeniesionym z Wystawy Wschodnioniemieckiej, która w 1911 roku odbywała się na terenie dzisiejszych Międzynarodowych Targów Poznańskich. Historia zatacza koło – spółka właśnie wynajęła budynek od ZKZL i utworzy w nim restaurację oraz butikowy hotel.
– Zastanawialiśmy się nad nazwą, która oddawałaby unikalny charakter tego miejsca: nad wodą, w otoczeniu pięknie urządzonej zieleni, miejsca, które jest przystanią w mieście – tłumaczy Elżbieta Roeske, wiceprezes zarządu Grupy MTP. – Port Sołacz będzie naturalnym rozwinięciem naszej działalności gastronomicznej, którą nieustannie doskonalimy na targach jako koncept gastronomiczny GARDENcity. Do Portu Sołacz „zawinąć” będą mogli wszyscy, którzy są zmęczeni zgiełkiem miasta, cenią sobie wyborną kuchnię, niebanalne wnętrza i ciekawą ofertę kulturalną – przekonuje.
Restauracja serwować będzie dania kuchni europejskiej z akcentami śródziemnomorskimi. Będzie idealnym miejscem na kawę z przyjaciółmi, romantyczną kolację, rodzinny obiad, przyjęcie weselne albo biznesowy lunch. Na razie budynek przejdzie niezbędny remont. Szacujemy, że restauracja zostanie otwarta jesienią tego roku.
– Podpisana umowa najmu z Grupą MTP pozwoli na nowo pisać piękną historię restauracji Meridian’s – mówi Tomasz Lewandowski, prezes Zarządu Komunalnych Zasobów Lokalowych. – Od wielu lat było to miejsce spotkań kolejnych pokoleń poznaniaków, na stałe wpisujące się w przestrzeń Parku Sołackiego. Jestem przekonany, że rozpoczęcie współpracy z Grupą MTP to początek zmian w restauracji, a do tego znak, że poznańskie spółki miejskie potrafią współpracować w zakresie dbałości o miejską przestrzeń i ważne dla Miasta obiekty – dodaje.
Remont budynku restauracji rozpocznie się jeszcze zimą. Pierwszym zwiastunem gastronomicznych zmian będzie ogródek kawiarniany, który pojawi się w parku już wiosną.